Vad kan man göra med Montana sprayfärg?

Med sprayfärg kan man göra så mycket mer än graffiti. Vi har många kunder som kommer in och frågar om man kan måla möbler. Jag svarar ofta att jag har målat om nästan alla mina möbler hemma med hjälp av sprayfärg. Ute som inne. 

Och alla mina växter får fina stöd i alla färger, det lyser upp innan det har börjat blomma.

Image

 

Det är lätt att använda våra sprayfärger. Det man ska tänka på är att de är väldigt pigmenterade och därför måste skakas kraftigt och länge innan man målar. Annars är risken att det blir utspätt och blaskigt i början och väldigt tjockt och segt i slutet och munstycket kan gegga igen. Skaka tills du hör kulan, skaka då två minuter till. Under munstycket sitter en liten spärr som gör att burken inte kan spraya. Ta bort munstycket och vänd burken uppochned så trillar spärren av.

Image

 

Spraya i jämna drag ca 30cm från det som ska målas. Tänk på att ha gott om frisk luft, att vara inomhus är inte att rekommendera. Gör gärna tre lager och ha inte bråttom. Tänk inte att du ska täcka hela ytan direkt, det blir lätt rinningar och man sprayar för mycket.

Är det en möbel eller cykel som utsätts för slitage så kan det vara bra att lägga på en skyddslack efteråt. De finns i både matt och blank yta.

Image

Här har bönorna fått lite stöd av knallgula bambupinnar.

Image

Små spirande ärtskott fick ett rosa växtstöd som med facit i hand blev alldeles för litet.

Efter att du sprayat färdigt, om du har färg kvar i burken, håll burken upp och ner och spraya tills det bara kommer gas. Det hör man oftast på ljudet.

Lämna vänligast burken till återvinning på miljöstation.

8 kommentarer

Under Uncategorized

8 svar till “Vad kan man göra med Montana sprayfärg?

 1. Mambo77

  Om man ska måla om ett köksbord behöver man slippa det innan (det är vit och jag har tänkt förbättra färgen eller spray grått)?

  • Om ytan är jämn och fin så behöver du inte slipa. Om ytan är väldigt blank så kan slipningen göra att färgen fäster bättre. Torka av ytan med målartvätt. Det gör den matt och tar bort fett. Spraya med den grå färgen i flera lager tills du är nöjd. Blir det inte helt jämt så kan du slipa, jämna till och spraya igen. Avsluta med en klarlack för att skydda ytan.

 2. Sara

  Ska spraya några gamla stolar. Vad bör jag tänka på? Behöver jag både grunda och lacka efter?
  Hur lång torktid är det på sprayerna och funkar det att spraya ute så här års? (Februari, milt med fuktigt)

  • Är stolarna målade eller lackade sedan innan så behöver du inte grunda. Om de är trärena så suger träet upp mer färg, det är enda anledningen till att grunda i detta fallet. Det du kan tänka på är att färgen förlåter ingenting, så har du ojämnheter, tex. gamla penseldrag eller klumpar så kommer de synas igenom. Slipa isåfall ner dom först. Lacka på toppen med blank lack, det gör stolen lättare att torka av. Matt färg och lack suger åt sig smuts. Färgerna brukar torka på typ en kvart i rumstemperatur. Finns det någon möjlighet att spraya ute och sen bära in så hade det varit det bästa. Man bör inte spraya om det är under fem grader. Så du balanserar lite på marginalen.
   Lycka till!

 3. Sandra

  Hej
  Har tänkt måla om en hylla som redan är målad med en blank färg. Måste jag slipa innan eller är det bara att spraya rakt på?

  Har även tänkt måla om en Ikea byrå som är i ekfaner, är detta möjligt och hur gör jag det på bästa sätt? Slipa, grunda?
  Skulle vilja ha den i en matt grå färg.
  Tack så mycket.
  Med vänlig hälsning, Sandra

  • Om ytan är jämn och fin så behöver du inte slipa. Om ytan är väldigt blank så kan slipningen göra att färgen fäster bättre. Torka av ytan med målartvätt. Det gör den matt och tar bort fett. Spraya med den grå färgen i flera lager tills du är nöjd. Blir det inte helt jämt så kan du slipa, jämna till och spraya igen. Avsluta med en klarlack för att skydda ytan.

 4. Anja

  Är färgen och lacket farligt att andas in, eller är det okej att använda inne?

  • Hej Anja.
   Färgen är farlig att andas in och bör ha torkat ute innan objektet tas in. Vi har vattenbaserade färger i spray som är bättre att använda inne. De är ofarliga och nästintill luktlösa. De heter Amsterdam.
   Vänligen
   Lisa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s