Vilken pensel ska jag ha?

Formen

Det finns många olika sorters penslar och många drunknar i utbudet när de kommer in i butiken. Om man börjar med att titta på formen på penseln så finns det några olika: Flat, rund, filbert och solfjäder till exempel.

De flata penslarna kan man ha när man ska täcka in en större yta och få ett mera jämt resultat, men man kan även använda den till att måla snabbt med stora penseldrag. Penseldragen blir precis som penseln, lite kvadratiska.

Image

De runda penslarna är lättare att använda till konturer, detaljer, mjuka rundade linjer osv.

Image

Filbertpenseln är härlig att jobba med, jobbar du snabbt med mycket penseldrag tex i olja, så får du ett resultat som blandar egenskaperna hos den flata och den runda penseln. Du täcker in en stor yta men får runda ”ändar” på penseldragen. Filbertpenseln är också bra till att fylla i längst med en linje, eftersom änden är rundad så jobbar man hela tiden med spetsen på penseln.

Image

Solfjäderpenseln är bra till effekter, när du vill göra gräs, hår eller strån eller bara ta mjukt uppe på ytan och jämna ut resultatet.

Grigio solfjäderpensel

Stråna

Svinborst, mårdhår, syntet, ponnyhår, oxhår, ekorre. Vad är bra till vad?

Akvarell: Det finaste som finns inom akvarellpenslarna är håren från Kolinskymården som lever allra högst upp i det kalla Sibirien. Mården ska ha frusit ordentligt och man plockar bara håren från svanstippen, där sitter de finaste. Dessa tvättas, tumlas och binds sedan för hand till de finaste penslarna. Skillnaden mellan mårdhår och syntethår är stor och det märker man när man förstorar upp håren ordentligt. Tittar man noga på mårdhåret så sitter där små ”hullingar” på håret där färpigmenten fastnar. Syntethåret är helt slätt och färgen rinner av på ett annat sätt, därför tar mårdpenseln upp mer färg och man behöver inte doppa hela tiden.

Image

Vissa syntetpenslar är preparerade så att de också ska ta upp mera färg. Ett bra exempel på det är Da Vincis röda Cosmotop Spin 5580. Syntet är ju billigare än mård vilket gör att många väljer det som nybörjarpensel, det finns också blandhårspenslar tex Da Vincis blåa Cosmotop Mix B 5530 och 5830 som är en blandning av mård och syntet.

Da Vinci Cosmotop Spin

Da Vinci Cosmotop Spin

Att det finns fina mårdhårspenslar förstår vi nu, men hur är det med alla dessa billigare mårdhårspenslar? Är de så mycket sämre? Skillnaderna ligger både i var någonstans på kroppen och på vilken mård håren plockas. Var mården har bott någonstans och hur de prepareras. Allt handlar om hur mycket färg penseln håller. Om man tittar lite på Winsor & Newton och hur de tillverkar sina exlusiva serie 7-penslar så tvättas, tumlas och sorteras håren efter storlek och kvalitet innan de binds för hand. Längden på håren är längre för att de ska fästa bra i hylsan. I en pensel av lite enklare kvalitet är det ofta lite kortare strån vilket gör att de lossnar lättare.

Image

Olja: Till olja kan man ha en mängd olika penslar beroende på hur man målar. Målar man stort och explosivt med mycket färg så kan man behöva en pensel som har mer spänst och är lite styvare. Svinborst eller en styv syntetpensel funkar bra.

Målar man i tunna skikt så kan man använda en finare mårdpensel som är mjukare eller en mjuk syntet.

Den klassiska oljefärgspenseln får man väl ändå säga är svinborsten. Den finns i olika kvaliteer och olika prisklasser. Tittar man på stråna på en billig kinapensel och jämför med tex Daler Rowneys blå så ser man dels att den billiga spretar mycket mera och att stråna ofta är avhugna på mitten. De kan vara nog så bra om man ska skissa upp en bakgrund eller jobba på ett visst sätt men det kan vara värt att prova en lite finare svinborstpensel någon gång för att känna på skillnaden.

Daler Rowneys nr 12

Daler Rowneys nr 12

Akryl: Till akryl kan man använda svinborstpenslar men det är lätt hänt att man får grova penselspår i färgen och att duken lyser igenom. Akrylfärgen är mer lättflytande än olja och då kan det vara bättre med en mjukare syntetpensel för att få ett jämnare resultat. Vill man ha mer spänst men vill slippa att stråna river i färgen så kan en styv syntet vara bra. Da Vincis impasto 7105 ger en liknande känsla som svinborsten fast har fler och tätare strån och du får därmed en jämnare yta. En mjukare pensel som är en riktig pärla är Da Vincis nya Grigio, funkar både till akryl och olja. Till akryl kan man även prova på att använda roller, akrylbaserade pennor och akrylbaserade sprayfärger istället för pensel.

Image

Gouache: Man kan måla gouache på många olika sätt, antingen tjockt direkt ur tuben med synliga penseldrag, då liknar det sättet man målar olja på, en styv syntet eller svinborst funkar bra. Eller så målar man nästan akvarelliknande med mycket vatten och då behöver man en mjukare pensel som håller mycket färg och vatten. Målar man med hälften vatten/ hälften färg så passar Crylas C10 eller Da Vincis Forte Basic 393, de är bägge styva runda syntetpenslar.

Annons

Lämna en kommentar

Under Akrylfärg, Akvarell, Goache, Oljemålning, Penslar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s